Termoizolaciono staklo – maksimalni komfor u svakoj prostoriji

Termoizolaciono staklo za prozore - izopan staklo

Termoizolaciono staklo – maksimalni komfor u svakoj prostoriji

Termoizolaciono staklo za prozore

Prozori imaju važnu ulogu u izgradnji kuće. Prozori su najvažniji i najkreativniji deo fasade, a istovremeno osiguravaju pravilno ventiliranje i osvetljenje prostora i na taj način povezuju čoveka sa prirodom.

Kada govorimo o današnjim prozorima najčešće se ističe njihova funkcionalnost, prozori moraju odgovoriti i mnogim  funkcionalnim zahtevima poput zaštite od hladnoće, vrućine i vatre, vetra i kiše, buke i provale.

Oštriji zahtevi, koji se odnose na prozore, odnosno fasadne elemente, istovremeno donose i bitno veće i svestranije zahteve u vezi sa staklom i ostakljivanjem. Pretežni dio tih zahteva predstavljaju različite zaštitne funkcije koje se mogu postići samo savremenim izolacijskim staklima.

Savremeno višefunkcionalno izolacijsko staklo u sebi istovremeno može udruživati više zaštitnih funkcija.

Termoizolaciono staklo za prozore - funkcije

Primarne funkcije prozora:

 • zaštita od kiše, vetra i hladnoće
 • prozirnost ili transparentnost
 • osiguravanje dnevnog svetla
 • omogućavanje komunikacije sa okolinom
 • ventiliranje

Dodatne funkcije prozora:

 • toplotna i zvučna izolacija
 • zaštita okoline
 • zaštita od sunca
 • zaštita objekta i ljudi
 • protivpožarna zaštita
 • optimalno iskorišćavanje sunčeve energije
 • osiguravanje ugodnog osećanja u prostoru
 • osiguravanje dizajnerskih mogućnosti
 • prigušivanje elektromagnetnih uticaja

 

Svi ti karakteristični zadaci prozora ostvarivi su putem različitih funkcionalnih konstrukcija. Takvi su prozori izazov za arhitekte i proizvođače građevinske stolarije. Inovativna tehnologija u proizvodnji stakla omogućila je nastanak izolacionih staklenih elemenata – termopana.

Savremene prozore i vrata danas je nezamislivo izrađivati a da ne koristite specijalno termoizolaciono staklo.

Termoizolaciono staklo za savremeni prostor

Termoizolaciono staklo – neizostavan element savremenih prozora

Termoizolaciono staklo je najbitiniji deo svakog prozora, ono zauzima preko 70 % površine prozora i vrata. Najvažnije karakteristike aluminijumskih prozora i vrata, kao što su toplotna i zvučna izolacija, najviše zavise od ugrađenog termoizolacionog stakla.

Izopan ili termoizolaciono staklo (termopaket) sastavljeno od dva ili više jednostrukih stakala različitih debljina i karakteristika, koji su međusobno razdvojeni lajsnama ispunjenim silikagelom (sredstvo za sušenje). Staklene ploče mogu da budu povezane na rastojanju od minimum 12mm.

Vazdušni prostor između njih ispunjen je suvim vazduhom (tačka rošenja je oko -30°C) ili argon gasom radi smanjenja prolaska toplote. Upotreba argona je zlatni standard u proizvodnji termoizolacionog stakla.

Argon je gas bez boje i mirisa, nije toskičan i znatno doprinosi performansama izolacionog stakla.  Za razliku od drugih gasova, plemeniti gasovi kao što su argon i kripton ne magle pri velikim temperaturnim razlikama i vlažnim uslovima i ne utiču na koroziju ramova.

Termopaket se puni argonom ili kriptonom u procesu spajanja u presi, tako da nema vidljivog „čepa“ na lajsni, a to je omogućeno korišćenjem najnovije tehnologije koja obezbeđuje sigurno zadržavanje gasa u termopaketu. Ivična veza ostvaruje dugotrajno i besprekorno hermetičko zaptivanje da ne bi dolazilo do ulaska vlažnog vazduha.  Ovim postupkom dobija se stakleni element koji ima vrhunsku toplotnu i zvučnu izolaciju.

Termoizolaciono staklo ne magli

Gde se sve koristi izopan tj. termoizolaciono staklo?

Termoizolaciona stakla su proizvodi novijeg datuma i sve se više koriste za zastakljivanje prozora i spoljašnjih vrata, a razlozi za njihovu upotrebu su brojni.

Najvažnije karakteristike izopan stakla:

 • Visoka energetska efikasnost – smanjivanje razmene toplotne energije izmedu spoljašne i unutrašnje sredine, što utiče na bolju izolaciju i povećava energetsku efikasnost
 • Manji utrošak energije – uštede na grejanju i hlađenju prostorija; čak ni veće staklene površine neće povećati utrošak energije
 • Ne magli – kada se pravilno proizvede, termopan ne dozvoljava prodor vode i ne može doći do pojave kondenzacije između stakala; izopan sprečava pojavu kondenzacije i leda na unutrašnjoj strani prozora
 • Sprečava promaju
 • Čuva zaštitnu sredinu – ima veliki ekološki značaj zato što bolja izolacija znači manje energije za grejanje i hlađenje, a to vodi ka smanjenju emisija CO2 i drugih štetnih gasova
 • Nema korozije na ramovima
 • Dugotrajno rešenje – termoizolaciono staklo se lako čisti i održava
 • Zvučna izolacija – stvara dobru zvučnu izolaciju i smanjuje se prodor buke
 • Raznovrstan dizajn – dostupno je u velikom broju nijansi i nivoa transparentnosti, kombinacija i boja stakala, folija i niskoemisionih premaza, što pored funkcionalnosti omogućava rešavanje dizajnerskih prohteva kreativnim rešenjima; omogućava arhitektama da dizajniraju zgrade ili samo delove zgrada, koji su istovremeno i moderni i originalni, a mogu se vrlo lepo uklopiti i u stara zdanja, i tako naglasiti samu formu objekta.
 • Brzina ugradnje – brza instalacija i jednostavna reparacija određenih nepravilnosti, napuknuća stakla ili izmene same ukupne debljine paketa.
 • Niskoemisiono staklo – većina termoizolacionih paketa formirano je od niskoemisionog stakla koje na sebi ima premaz za redukciju ultraljubičastog i infracrvenog zračenja; premaz pomaže regulaciji temperature i unapređuje energetsku efikasnost prostorije u kojoj se nalazi, funkcioniše tako što odbija toplotu (mnogo bolje odbija toplotu nego što je upija); niskoemisioni premaz je specijalno dizajniran da dozvoli protok samo određene količine svetlosti, neophodne za osvetljavanje enterijera, bez propratnih negativnih osobina

Gde kupiti termoizolaciono staklo

Gde možete nabaviti izopan / termoizolaciono staklo?

Izopan staklo je proizvod po kome je kompanija NS Glass poznata. Tehnološki smo veoma opremljeni, tako da imamo mogućnost da vršimo automatsko sečenje stakla sa minimalnim odstupanjima (što je bitno za kvalitet izopana), ali i spajanje izopana u liniji koja pere staklo (“bezkontaktno”), kao i spajanje stakla uz minimalno prisustvo ljudi u procesu (čime je značajno smanjena mogućnost pojave grešaka na gotovom proizvodu).

Posedujemo atest i sertifikat domaćeg instituta IMS.

Ako želite visokofunkcionalno izopan staklo za Vaše prozore ili vrata,  pošaljite nam upit već danas.

Zanima vas cena?

Pogledajte proizvode, izaberite specifikacije i mi ćemo izračunati ukupnu cenu za Vašu zamisao, bez ikakve obaveze.