Šta izabrati za kupatilo – tuš kabinu ili tuš paravan?

Šta izabrati za kupatilo – tuš kabinu ili tuš paravan?

Šta izabrati za kupatilo – tuš kabinu ili tuš paravan?

Vreme tuširanja za većinu nas ne predstavlja samo tuširanje, već je to “naše vreme” kada se opustimo sami sa svojim mislima. Da bi svako tuširanje bilo prijatno iskustvo, potrebno je da pronađete pravo rešenje koje odgovara baš vama i vašem kupatilu.

Ono što vas može obradovati je to da nije potrebno renovirati celo kupatilo, već je dovoljno da izaberete kvalitetnu opremu, a u ovom slučaju je to ili tuš kabina ili tuš paravan.

Tuš kabina

Već nekoliko decenija tuš kabine predstavljaju neizostavan element skoro svih kupatila. Razlog zašto je to tako može se pronaći u estetici i praktičnosti koje sa sobom nose tuš kabine, naročito kada su u pitanju mala kupatila.

Ono što je važno znati pre postavljanja tuš kabine je da svaka tuš kabina predstavlja priču za sebe i potrebno je ispuniti određene preduslove kako bi ona u potpunosti ispunjavala svoju svrhu.

Do sada su najčešće u upotrebi bile tuš kabine sa plastičnim ramovima koje su se izrađivale po standardnim dimenzijama, međutim u poslednje vreme su takva rešenja u potpunosti prevaziđena. Da bi se dobila estetski i funkcionalno usklađena tuš kabina, izrađuje se po meri, odnosno u skladu sa prostorom koji nudi vaše kupatilo i u potpunosti prilagođenih dimenzija. Mogu se montirati kako na tuš kadice standardnih dimenzija, tako i direktno na pločice u dimenzijama koje odredite zajedno sa projektantima. Za njihovu izradu se koriste najvalitetniji materijali kao što su kaljeno staklo i kvalitetni okovi.

Tuš paravan

Tuš paravani su odlična alternativa tuš kabinama i koriste se kada imamo zidanu tuš kabinu, kao i kada je arhitektonsko rešenje takvo da je predviđeno da na podu prostora za tuširanje budu pločice umesto kade. Tuš paravan se može koristiti i kao stakleni panel nad kadom koji sprečava prskanje vode u unutrašnjost kupatila. Treća varijanta je i postavljanje dva staklena panela sa bočnih strana bez vrata, čime bi se dobila “walk in” tuš kabina. Iako većina paravana ne propušta vodu,  preporučuje se da se osmisli i rešenje za oticanje vode koje će sprečiti podizanje nivoa vode.

Imajući u vidu da tuš paravani zahtevaju minimalnu količinu okova, krajnji izgled tuš paravana je zaista moderan i elegantan, a pre svega funkcionalan.

Dimenzije

Osnovna stvar koju morate uraditi pre izbora modela tuš kabine ili tuš paravana jeste da izmerite slobodan prostor koji ste namenili za postavljanje tuš kabine ili paravana. Ukoliko to ne uradite pažljivo i precizno, lako može doći do neke greške.

Izmerite dužinu, širinu, visinu i sve dimenzije izrazite u milimetrima (mm). Na ovaj način ćete biti sigurni da će se element uklopiti u prostor koji ste mu namenili.

Prilikom izbora treba voditi računa o tome da vam nova tuš kabina pruži dovoljno prostora kako ne bi bila tesna i stvorila klaustrofobični osećaj.

Šta izabrati tuš kabinu ili tuš paravan?

Kakvih oblika i formi mogu biti tuš kabine i paravani?

Koji oblik tuš kabine ili paravana ćete izabrati zavisi pre svega od veličine kupatila, pa ćete u skladu sa tim izabrati neki od sledećih oblika:

  • Polukružne tuš kabine – za manja kupatila izabraćete ovaj oblik tuš kabine pre svega zato što se postavljaju u uglovima i na taj način možete značajno uštedeti na prostoru. To će vam, naravno, omogućiti i više prostora za ostale elemente u kupatilu.
  • Kvadratne tuš kabine – ovaj oblik tuš kabine će se savršeno uklopiti bilo da je montirate uz neki od zidova u kupatilu ili na bilo kom drugom mestu u kupatilu, s obzirom da ima četiri jednake strane. Kod kvadratnih tuš kabina može se postaviti više vrsta vrata, od kliznih staklenih vrata, preko okretnih vrata, do jednokrilnih vrata koja se otvaraju sa leve ili desne strane.
  • Pravougaone tuš kabine – manje više imaju karakteristike kao i kvadratne, samo se dimenzije donekle razlikuju. One su pogodne kada u kupatilu ima više mesta, pa prostor nije stavka o kojoj treba razmišljati. Kao i kvadratne tuš kabine, izgledaju veoma atraktivno u prostoru.

A kakve su tuš kabine i tuš paravani za održavanje?

Još jedna stvar koja je jako bitna prilikom izbora tuš kabine ili tuš paravana, a o kojoj verovatno retko razmišljate u smislu izbora, je i higijena, odnosno da li se lako održava. Da bi tuš kabina ili paravan zadržali prvobitni elegantan izgled i sjaj neophodno je redovno održavanje. Ukoliko se to ne čini doći će do nagomilavanja kamenca i stvaranja buđi, što ne samo da će uticati na izgled, već može i prouzrokovati štetu.

Kada su u pitanju visoko kvalitetne tuš kabine pravljene po meri od kaljenog stakla, na njih je u najvećem broju slučajeva već nanet nano premaz koji ima specijalnu formulu za zaštitu od vodenog kamenca, prljavštine i taloga sapuna, i daje se 10 godina garancije da će biti efikasan u svojoj nameni. Ovo sredstvo provereno štiti površinu stakla od nagomilavanja tvrdih minerala, kamenca i bakterija. Nano premaz popunjava sitne, okom nevidljive rupice u staklu, te voda preko njega samo sklizne, bez mogućnosti da se zadržava na površini stakla.

Zaključak

Ovo su osnovne stvari koje treba da znate i o kojima morate razmišljati prilikom donošenja odluke šta je ono što vama i vašem prostoru u kupatilu više odgovara. Uzmite u obzir sve prednosti i mane oba proizvoda, ali i karakteristike koje su vama bitne. Kada odlučite da li je to tuš kabina ili tuš paravan, razmislite o dimenzijama, obliku, načinu održavanja i svemu ostalom.

Koji god da je vaš izbor, ono što mi možemo garantovati je pre svega kvalitet.

Ukoliko imate bilo kakva pitanja ili nedoumice oko izbora tuš kabine ili tuš paravana, budite slobodni da nas kontaktirate.

 

 

 

 

 

 

 

Zanima vas cena?

Pogledajte proizvode, izaberite specifikacije i mi ćemo izračunati ukupnu cenu za Vašu zamisao, bez ikakve obaveze.