Kaljeno staklo, moderno i bezbedno za vaše kupatilo

Kaljeno staklo, moderno I bezbedno za vaše kupatilo

Kaljeno staklo, moderno i bezbedno za vaše kupatilo

Staklo se kroz istoriju prvobitno koristilo za izradu oružja, zatim za proizvodnju ukrasa i staklenih posuda. U formi prozora i prozorskih vrata ušlo je u upotrebu za vreme Rimskog carstva. Tadašnje staklo nije bilo ni nalik ovom koje se danas upotrebljava i bilo je daleko lošijeg kvaliteta, skoro neprozirno za ljudsko oko.

U ovom tekstu ćemo vas upoznati sa karakteristikama stakla uopšte, kao i o tome šta predstavlja kaljeno staklo i kako se može upotrebiti u vašim kupatilima.

Proizvodnja i upotreba stakla

Staklo nastaje topljenjem kvarcnog peska, sode i krečnjaka. Zahvaljujući ovom jedinjenju ono je veoma izdržljivo i lako se oblikuje u procesu proizvodnje. Osnovne tehnike izrade stakla su livenje, presovanje i duvanje. Nakon oblikovanja vruće mase, potrebno je pažljivo obaviti proces hlađenja kako ne bi došlo do pucanja izrađenih predmeta.

Danas staklo ima široku primenu u različitim industrijama, a u zavisnosti od sastava, dizajna, načina obrade ili nameni staklo delimo na nekoliko osnovnih vrsta:

• obično staklo – koristi se za izradu prozora, ogledala i posuđa;
• kristalno staklo – koristi se za izradu sočiva, kristalnog posuđa i nakita;
• vatrostalno – primenu ima u hemijskim laboratorijama;
• kvarcno – primenjuje se kod izrade hemijskog pribora;
• laminirano – stilizovano, scensko i jedinstveno oblikovano;
• optičko i druga.

Zašto baš kaljeno staklo?

Kaljeno staklo predstavlja jedno od najsigurnijih vrsta stakala. Ova vrsta stakla nastaje zagrevanjem običnog stakla, nakon čega nastupa proces naglog hlađenja. Zbog toga je kaljeno staklo veoma otporno i jako, koje može da podnese do pet puta veću toplotu od tradicionalnog stakla.

Ova vrsta stakla ne propušta svetlost, a kao jedna od prednosti je da ostavlja vizuelni utisak stvaranja većeg prostora. Zastakljena terasa, prozor od poda do plafona, staklene površine kuhinje, ograde, masivni stakleni nameštaj zahtevaju dodatnu sigurnost i za ovakve elemente se rešenje pronalazi u kaljenom staklu.

Bezbednost je neophodna kad je staklena površina u pitanju. Jedna od bitnih karakteristika i prednosti kaljenog stakla, pored čvrstoće i sigurnosti je što u slučaju loma ili pucanja, ovo staklo se raspadne na sitne komadiće koji uglavnom ostaju vezani, pa je rizik od potencijalnog povređivanja sveden na minimum.

Kaljeno staklo u opremanju kupatila

Kaljeno staklo je omiljeno kada je reč o opremanju kupatila, zbog svoje prozračnosti, lakog održavanja i uklapanja u sve stilove.

Njegovom obradom možemo dobiti staklene površine koje su potpuno ili polu providne, u boji, mat ili zatamnjene, odnosno peskirane. Za izradu tuš kabina i paravana, odnosno fiksnih staklenih pregrada, koriste se sve navedene vrste.

Debljina stakla od kog se izrađuju kupatilski elementi i tuš kabine, uglavnom varira od 4mm do 8mm, pa taj parametar najviše utiče na samu cenu proizvoda.

Tuš kabine od kaljenog stakla su idealan način da kupatilo učinite udobnijim i elegantnijim.

Nesvakidašnji element u opremanju kupatilskog enterijera, mogu biti klizna ulazna vrata bez okvira, izrađena od matiranog kaljenog stakla.

U našoj ponudi možete pronaći veliki broj tuš kabina od kaljenog stakla, koja se izrađuju po vašoj meri. Kontaktirajte nas za više informacija i za detaljnu ponudu.

Zanima vas cena?

Pogledajte proizvode, izaberite specifikacije i mi ćemo izračunati ukupnu cenu za Vašu zamisao, bez ikakve obaveze.