Šest ideja za uređenje terase

Šest ideja za uređenje terase

Proleće se približava i svi čekamo sunčano vreme koje ćemo provoditi napolju uz prijatne temperature. Složićemo se da nam je dosta zime i da želimo uživati u prolećnom buđenju prirode i toplim danima. No, ovo godišnje doba ne samo da budi prirodu, budi i nas jer nam se sprema veliko čišćenje i pripremanje kuće ili stana za novi izgled. Posebno mesto u ovom spremanju zauzima terasa, koja može postati ,,nova dnevna soba“. Bez obzira na veličinu terase, iako su uglavnom u pitanju manji prostori, ona može postati jedan ušuškan kutak koji će služiti kao beg od svakodnevne gužve. Za uređenje nije potrebno mnogo, samo malo mašte, volje i novih ideja. Zato smo mi odlučili da vam predložimo par smernica koje bi bile od koristi kada je u pitanju sređivanje ili renoviranje ovog prostora.

Za elegantan izgled odaberite staklene ograde

Staklene ograde su moderno arhitektonsko rešenje, podjednako popularno u unutrašnjem i spoljašnjem prostoru. Odlično se uklapaju u „open space“ koncept uređenja životnog i radnog ambijenta. Terase sa staklenom ogradom deluju nenametljivo i lako se uklapaju u okruženje. Pritom su izuzetno stabilne i postojane, iako deluju lagano. Odlično idu i na veće i na manje terase, a posebno elegantno izgledaju sa nameštajem od drveta ili ratana, koji ih dodatno naglašava, pružajući jedan nov sofisticiran izgled vašem prostoru.

Pronađite sklad između funkcionalnosti i lepote

Najvažniji element svakog uređenja je funkcionalnost. Potrudite se da vaš prostor bude prilagođen potrebama i nameni. Dakle, terasa je mesto uživanja, ispijanja prve jutarnje kafe, čitanja ili druženja i zato, pre svega, treba imati udoban i funkcionalan nameštaj. Ako su to manji prostori, gledajte da to bude lako sklopivi nameštaj koji je kvalitetan i otporan na niske ili visoke temperature. Potrudite se da iskoristite maksimalno prostor, recimo uglovi nam prave problem i često ostaju prazni. Ali možete naručiti garnituru koja će se, baš, uklapati u uglove, što će prostor učiniti preglednijim i funkcionalnijim. Uz to terasu upotpunite detaljima koji se vama dopadaju i dobićete veoma lep prostor.

Posvetite pažnju detaljima

U prethodnom poglavlju smo spomenuli detalje, a sada ćemo malo više o njima. Detalje birate u skladu sa stilom koji preferirate. To mogu biti neki fenjerčići u kombinaciji sa cvećem ukoliko terasu uređujete u boho stilu. Bitno je da stvorite prijatnu atmosferu. A to ćete lako postići pomoću lampiona, zavesa ili lampi. Poigrajte se sa teksturom, dodajući zemljane tonove i dobićete na toplini. Samo se pobrinite da prostor ne deluje pretrpano, jer to nije ni funkcionalno, ni lepo na oko.

Udobnost kao u dnevnoj sobi

Mnogi ljudi se odlučuju ,,zatvoriti“ terasu i od nje napraviti prijatan kutak sličan onom u dnevnoj sobi, što je sjajna ideja ako živite u zgradama blizu prometnih ulica. Ovim rešenjem ćete se izolovati od buke s jedne strane, a s druge strane uživati u udobnosti. Ugradnjom termoizolacionog stakla dobićete osvetljen prostor prilagođen vašim potrebama. Namena ovakvih terasa može biti različita od klasične za uživanje uz kaficu do one kancelarijskog tipa.

Unesite malo boje

Igrajte se sa bojama i teksturama, udahnite život vašem prostoru. Neka vaša terasa oslikava ono što ste vi. Svetle boje u kombinaciji sa toplim tonovima učiniće prostor većim i ušuškanijim, a pun pogodak ćete dobiti dodavanjem cvetnih aranžmana u različitim bojama.

Uredite male terase efektno u minimalističkom stilu

Minimalistički stil u uređenju je prisutan već neko vreme, uglavnom je zastupljen u okviru enterijera. Međutim, i terase mogu biti suptilno i lepo uređene u duhu minimalizma ako koristite prave elemente. Dizajneri savetuju neutralne podloge, najbolje bele, a da bi se napravio kontrast uzmite nameštaj u tamnijim bojama, sve to upotpunite pravim osvetljenjem i dobićete vrlo skladan prostor.

Naši predlozi mogu biti od velike koristi, ali poslednju reč dajte vi. Bilo koji stil da preferirate, najbitnije je da se vi lepo osećate u prostoru u kojem boravite, odnosno da vas on inspiriše i čini srećnim.

Zanima vas cena?

Pogledajte proizvode, izaberite specifikacije i mi ćemo izračunati ukupnu cenu za Vašu zamisao, bez ikakve obaveze.