Peskarenje stakla – šta je peskareno staklo i gde se koristi?

Peskarenje stakla - Peskareno staklo

Peskarenje stakla – šta je peskareno staklo i gde se koristi?

Šta je peskarenje stakla?

Peskarenje stakla (ili peskiranje) je postupak mehaničke obrade površine stakla. Peskarenje se odvija u specijalizovanim mašinama, u čijim komorama se pod pritiskom i pri određenoj brzini nanosi pesak specifične granulacije, na površinu stakla i dobija efekat zamućenog ili matiranog izgleda.

Pritisak i brzina ispuštanja peska mogu se kontrolisati kako bi se postigao željeni intenzitet peskiranja. U zavisnosti od nivoa granulacije koja se koristi prilikom peskarenja zavisi i postizanje efekata.U vezi sa tim, peskarenje može biti osnovno ili dubinsko.

Osnovno peskiranje je kada se zahvata samo površinski sloj stakla, a dubinsko kada dolazi do peskarenja u dubljim slojevima stakla i graviranja. Tada se pritisak i brzina ispuštanja peska mogu kontrolisati kako bi se postigao željeni intenzitet graviranja peskarenjem.

Peskareno staklo - peskiranje

Kakve efekte možemo dobiti peskarenjem?

Efekti peskiranja stakla mogu biti različiti, uključujući:

  • potpuno matiranu površinu
  • delimično matiranje sa dizajnom ili natpisom
  • stvaranje reljefnih uzoraka na staklu

Peskiranje stakla kroz vreme

Proces peskarenja stakla koristi se duže vreme, ali tačan početak upotrebe peskarenog stakla nije precizno dokumentovan. Međutim, peskarenje stakla kao tehnika matiranja površine koristilo se u industriji stakla i dekorativnim instalacijama još od 19. veka.

U početku se peskarenje stakla izvodilo ručno, abrazivni materijali poput peska ili staklene prašine bili trljani ili bacani na površinu stakla da bi se postigao matirani efekat. Kasnije su razvijene napredne mašine i tehnike za automatizovano peskarenje stakla, što je omogućilo bržu, raznovrsniju  i precizniju obradu.

Peskarenje stakla - Peskareno staklo

Peskareno staklo vs. Satinirano staklo

Satinirano staklo je vrsta fabričkog stakla koja se se dobija hemijskim tretmanom površine kako bi se postigao matirani izgled sličan peskarenom. Proces satiniranja uključuje nanošenje kiseline ili hemijskog rastvora na staklo, što rezultira promenom teksture i izgleda površine. Peskareno staklo i satinirano staklo su dva različita tipa stakla sa sličnim efektima matiranja, ali postignutim na različite načine.

Peskareno staklo sa zaštitnim slojem

Peskareno staklo može se zaštiti određenim premazima kako bi se produžio vek trajanja i održao njegov izgled. Postoje premazi za staklo koji se mogu naneti na peskareno staklo radi zaštite od prljanja, otisaka prstiju i drugih nečistoća. Ovi premazi stvaraju zaštitni sloj na staklu čime smanjuju mogućnost stvaranja fleka i mrlja, i olakšavaju čišćenje i održavanje.

Peskarenje stakla - tehnika peskarenja

Koje prednosti donosi peskarenje stakla?

Peskareno staklo ima nekoliko prednosti koje ga čine popularnim izborom u građevinskoj industriji:

1. Privatnost

Peskareno staklo pruža visok nivo privatnosti. Matirana površina stakla otežava prolazak svetlosti i smanjuje transparentnost, sprečavajući direktni pogled kroz staklo. To je posebno korisno u prostorijama poput kancelarija, kupatila, tuš kabina, staklenih pregrada i drugih mesta gde se želi privatnost bez potpune blokade svetlosti.

2. Kontrola osvetljenja

Peskareno staklo omogućava kontrolu osvetljenja. Matirana površina raspršuje svetlost, smanjujući odsjaj i stvarajući mekšu i ravnomerniju difuznu svetlost. Ovo može biti korisno u prostorima gde je potrebno izbegavanje jakog odsjaja, kao što su konferencijske sobe, galerije, spa centri i slično.

3. Estetski izgled

Peskareno staklo daje elegantan izgled prostorima, može biti dekorativni element koji se koristi za naglašavanje dizajna i stvaranje jedinstvenog i atraktivnog izgleda.

4. Sakrivanje nedostataka

Peskareno staklo može se koristiti za prikrivanje nedostataka ili neželjenih elemenata. Može se primeniti na staklenim pregradama kako bi se sakrili unutrašnji delovi prostora koji nisu vizuelno privlačni

5. Kreativnost i prilagodivost

Peskareno staklo pruža mogućnost prilagođavanja dizajna prema specifičnim zahtevima projekta. Može se izrađivati prema različitim uzorcima, mogu se peskariti natpisi ili logo motivi, sve to omogućava kreativnost i individualnost u građevinskom dizajnu i još češće u reklamnoj industriji.

Jedna od tehnika koja se koristi za peskiranje detalja na staklu je upotreba šablona ili folija sa izrezanim uzorcima. Šablon se postavlja na staklo, a zatim se abrazivni materijal pušta preko šablona, ostavljajući peskirane detalje na staklu. Ova tehnika omogućava postizanje preciznih i detaljnih uzoraka na peskiranom staklu.

Peskarenje stakla - prednosti

Gde se sve koristi peskareno staklo?

Peskareno staklo ima široku primenu u građevinskoj industriji, arhitekturi, enterijeru . Ono ne pruža isključivo estetsku vrednost, već može poboljšati funkcionalnost prostora pružajući privatnost, kontrolu osvetljenja i vizuelni dojam. Moguće je prilagoditi dezen peskarenog stakla prema specifičnim zahtevima projekta, što omogućava kreativnost i individualnost u građevinskim projektima.

Najčešća primena:

1. Prozori i vrata

Peskareno staklo se često koristi za prozore i vrata kako bi se postigla privatnost, a istovremeno omogućio prolaz svetlosti. Može se primeniti u domovima, kancelarijama, hotelima i drugim građevinskim objektima.

2. Pregradni zidovi

Peskareno staklo se koristi za stvaranje pregradnih zidova u unutrašnjosti prostora, kao što su kancelarije, konferencijske sobe, restorani i hoteli, prodavnice. Ovi pregradni zidovi mogu pružiti vizuelnu privatnost, ali i održavati otvorenost i svetlost u prostoru.

Peskirano staklo se često koristi u hotelskim i restoranskim prostorima za stvaranje elegantne i intimne atmosfere. A može se primeniti na pregradnim zidovima, svetiljkama, nameštaju ili staklenim stolovima.

3. Tuš kabine i kabine za saune

Peskareno staklo se često koristi u tuš kabinama i kabinama za saune kako bi se stvorio privatni prostor. Peskirano staklo se obično koristi za delimično matiranje staklene površine, pružajući dovoljno privatnosti, ali i održavajući prozračnost prostora.

4. Fasade i paneli

Peskareno staklo se može koristiti za fasade zgrada ili kao paneli za dekorativne svrhe. Može se kombinovati sa drugim materijalima, kao što su metal ili drvo, kako bi se postigao estetski i funkcionalni efekat.

5. Stepeništa i ograde

Peskareno staklo se često koristi pri izradi stepeništa i ograda kako bi se stvorio moderan i elegantan izgled.

Peskareno staklo - primena

Zašto izabrati NS Glass za usluge peskiranja stakla?

U ponudi imamo veliki izbor motiva za pesakrenje koji se lako prilagođavaju različitim dimenzijama stakla, a takođe možemo izraditi motive po uzorcima i želji kupaca. Mogućnosti izrade motiva su gotovo neograničene.

Važno je da se posao peskarenja detalja na staklu poveri stručnjacima koji imaju višegodišnje iskustvo u ovom procesu. Uz pravu opremu, tehnike i veštine postižemo željene rezultate bez oštećenja stakla ili gubitka detalja.

Za visokoprofesionalnu uslugu peskarenja stakla, po Vašoj želji,  pošaljite nam upit već danas.

 

Zanima vas cena?

Pogledajte proizvode, izaberite specifikacije i mi ćemo izračunati ukupnu cenu za Vašu zamisao, bez ikakve obaveze.